Onbegrensd Brabant

Vorige Artikel 2 van 8 Volgende
€ 19,90 (inclusief btw)

Een boek en vijf televisiedocumentaires waarin de grenzen van het groothertogdom Brabant worden verkend. Drie Brabantse schrijvers presenteren dit cultuurproject begin mei. ‘Brabant Onbegrensd’ verschijnt met stille trom omdat de corona-situatie ophef niet toestaat. Terwijl literair schrijver Stijn van der Loo uit Haaren, journalist Paul Spapens uit Moergestel en dichter JACE van de Ven uit Tilburg er toch drie jaar aan hebben gewerkt.

Ze noemen het boek van 190 pagina’s een cultuurproject om recht te doen aan de bijzondere opzet en inhoud. Het boek heeft verder inspiratie opgeleverd voor vijf televisiedocumentaires. Deze zijn gemaakt door Stijn van der Loo en ze worden vijf achtereenvolgende weken door Omroep Brabant uitgezonden.     

In het boek met als titel ‘Onbegrensd Brabant’ staan acht verschillende vormen van grenzen in het voormalige hertogdom Brabant. De drie auteurs kozen voor dit gebied omdat ze alle drie Brabanders zijn, maar ook om het thema letterlijk te kunnen begrenzen. In verschillende literaire genres willen ze laten zien hoe mensen hun eigen grenzen optrekken. Het boek is een pleidooi om die grenzen te slechten, er overheen te trekken en op die manier andere mensen te ontmoeten. In deze corona-tijd is dit thema onvoorzien zeer actueel.

De grenzen die worden beschreven zijn onder meer de religieuze grens in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant en de taalgrens ten zuiden van Brussel. Bizar is het feit dat de rijksgrens tussen Noord-Brabant en België wordt gemarkeerd door twee Januskoppen, een sterk symbool van de verschillen die aan weerskanten van de grens zijn gegroeid. Zo staan het boek acht verschillende vormen van grenzen, waaronder een ondergrondse grens (De Peelrandbreuk) en de Europese grenzen in Brussel die vroeger Brabantse grenzen waren. Ook wordt de Maas als grensrivier overgstoken.

De verschillende grenzen worden eerst door Paul Spapens journalistiek beschreven. Vervolgens komt Stijn van der Loo aan het woord. Geïnspireerd door dezelfde grenzen schrijft hij in acht hoofdstukken een compleet literair boek. Op zijn beurt schrijft JACE van de Ven over dezelfde grenzen gedichten. Wat betreft afbeeldingen is het boek bijzonder door de speciaal hiervoor gemaakte ‘grenzenschilderijen’ door Felice Hanssen. Bij elk hoofdstuk staat een historische landkaart van het hertogdom Brabant. Deze zijn beschikbaar gesteld door de Brabant-Collectie van de Tilburg University.

‘Onbegrensd Brabant’ is een uitgave van uitgeverij BravoBrabo. Het kost 10 euro, waar dan nog 5 euro aan verzendkosten bijkomt. Het kan worden besteld door een mail te sturen aan ???? De vijf documentaires worden door Omroep Brabant uitgezonden op 21 en 28 april en 5, 12 en 19 mei. 

Specificatie Omschrijving
Barcode 9789090330884
© 2012 - 2022 Studio BBH | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel