Nominatie Libris prijs en Debutantenprijs. Bekroond met Brabantse Literatuurprijs.

De Galvano - roman

Vorige Artikel 8 van 8
€ 15,00 (inclusief btw)

De Galvano speelt in de jaren dertig van de twintigste eeuw, tussen twee wereldoorlogen in, en verhaalt van de galvaniseur Moz in zijn gevaarlijke fabriek vol giftige vloeistoffen en nitreuze dampen, vol machtsvertoon en -strijd van zijn mannen en de herinnering aan zijn jong gestorven liefde Emma.

Moz werkt in de jaren twintig als leerling-galvaniseur bij de oude Van Herwaerd. Als diens zoon de directietaken overneemt, is Moz de enige die nog iets van het echte galvaniseren weet. Wanneer de Duitsers later de fabriek willen overnemen, zet de directeur hem in om dat de werknemers te vertellen, waarop zij zich verraden voelen. Het adagium van zijn vrouw Emma: hou je gedeisd, dan overleef je misschien, heeft haar in elk geval niet kunnen redden. Zij stierf op jeugdige leeftijd, maar blijf als klankbord in Moz` overpeinzingen voortdurend aanwezig. Keurig leidt hij nu de Duitsers in de fabriek rond, en op het moment dat hij Van Herwaerd jr. trots en met zogenaamde kennis van zaken cyanide in het zuurbad laat gieten, is Moz al veilig buiten, op weg naar huis. In een stilistisch fijngeslepen debuut loodst Stijn van der Loo ons mee in de schijnbare machteloosheid van de hoofdpersoon; schijnbaar, want was Moz niet degene die ooit, onder het mom van een ongeluk, de lijfelijk opdringerige commissaris van toezicht van zich afsloeg en hem in het zure etsbad deed verdwijnen?

De Galvano de eerste roman van Stijn van der Loo. De roman werd zeer lovend ontvangen en genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs als de Debutantenprijs en won daadwerkelijk de Schrijversprijs der Brabantse Letteren.

Het boek is inmiddels in het Engels vertaald en verschijnt hier binnenkort aldus als The Galvano. Ook is het boek hier als luisterboek te koop.

De pers over De Galvano:
‘strak gecomponeerde en fraai gestileerde novelle’ NRC Handelsblad
‘een indrukwekkend debuut’ Het Parool
‘een imponerend robuust miniatuur’ De Groene Amsterdammer
‘Fenomenale debuutroman van dubbeltalent’ Zwolsche Courant
‘een wonderschone kleine roman’ Elsevier
‘de opmaat voor een grote schrijverscarrière [...]verbluffend knap geschreven’ De
Limburger
‘De literaire ontdekking van 2004’ Brabant Literair

© 2012 - 2022 Studio BBH | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel